P0128 Arıza Kodu Sebebi Çözümü Belirtileri

P0128 Termostat Arızası (Soğutma Suyu Sıcaklığı, Termostat Ayar Sıcaklığından Daha Düşük) 

Coolant Thermostat (Coolant Temperature Below Thermostat Regulating Temperature)
Motor soğutma suyu sıcaklığı, motor çalıştırıldıktan sonra belirli bir sürede yeterli sıcaklığa ulaşmadığında, motor kontrol ünitesi (ECU) bu durumu bir arıza olarak yorumlar.Motor kontrol ünitesi, motor suyunun yeterli sıcaklığa ulaşıp ulaşamadığını belirlemek için; motorun ne kadar zamandır çalışıyor olduğuna,  emilen havanın sıcaklığına, motor suyu sıcaklığına (soğutma suyu sıcaklık sensöründen gelen sinyale), ve aracın hızına bakar.
P0128 kodu genellikle soğutma sistemindeki termostat arızasından kaynaklanır. 
Termostat açılıp kapanabilen ve motordan radyatöre su akışına izin verip durduran bir soğut sistemi kontrol elemanıdır. Termostatların açılması için suyun belirli bir sıcaklık derecesine gelmesi gerekir, örneğin 80 oC derece. Su sıcaklığı 80 oC dereceye gelene kadar, termostat kapalı halde kalır, böylece motor suyu sadece motor bloğu içerisinde devir daim eder, radyatöre gitmez; bu sayede soğuk motorun bir an önce ısınması ve normal çalışma sıcaklığına en kısa sürede gelmesi sağlanmış olur. Motor, normal çalışma sıcaklığına geldiğinde; kapalı devre yakıt sistemi kontrolü başlatılır. Kapalı devre yakıt sistemi kontrolünde, hava-yakıt karışım oranı hassas olarak ayarlanır, bu ayarlama temelde oksijen sensörünün gönderdiği sinyallere göre yapılır. 
Bu sistemin çalışabilmesi için, motor suyu sıcaklığının bir an önce normal çalışma sıcaklığına gelmesi gerekir. Bu olmuyorsa, sistem arıza olarak yorumlar.

Örneğin sıcaklık 80 oC dereceyi geçtiğinde termostat açılır ve suyun radyatöre yani soğutma sistemine geçmesine izin verilir. Artık su radyatörde dolaştıktan sonra su pompasına gelecek, su pompasından da soğutulmuş bir şekilde motor su kanalları içerisinde dolaştırılacaktır. 
Termostat bozulduğunda, örneğin hep açık kaldığında, motor soğukken, su radyatöre geçip dolaşmaya devam eder, bu durumda zaten soğuk olan su motorun ısınmasını geciktirir. Yine termostat açık kaldığında, yüksek hızlarda rüzgar etkisiyle soğuma aşırı olacağından, yüksek hızlarda hararetin azalması problemi meydana gelebilir.
Benzer arıza kodları : P0115, P0116, P0117, P0118, P0125

P0128 Arıza Belirtileri:

*Aracın gidişinde sürücü olarak bir fark hissedilmez.
*Motor arıza lambası yanar.
*Motorun ısınması çok zaman alır. Hararet göstergesi, her zamankinden daha düşük sıcaklık değeri gösterebilir.
*Yüksek hızlarda giderken motorun sıcaklığı daha çok azalır.
*Yakıt tüketimi artar. 

P0128 Arızasının Sebepleri:

*Termostat arızalı. Termostattan su kaçağı var veya termostat açık halde sıkışıp kalmış.
*Yeterince motor soğutma suyu yok.
*Radyatör fanı sürekli çalışır halde kalmış. (fan rölesi bozulmuş olabilir veya sıcaklık sensörü bozuksa, ecu tarafından fan sürekli çalıştırılıyor olabilir)
*Soğutma sistemi arızalı.
*ECU arızalı.

P0128 Arızasının Çözümü:

Diyagnostik Tekniği adımları sırasıyla uygulanmalıdır. Arızanın sebebi yukarıda sayılanlardan biridir, bu net olarak belirlendikten sonra ilgi parçanın değişimi-tamirine geçilir.

Yanlış Arıza Teşhisi Örnekleri:
Motor mekanik arızası,
Radyatör fanı arızası,
Oksijensensörü arızası,
Soğutma suyu sıcaklık sensörü arızası.

Yorumlar