P0100 Arıza Kodu P0100 Hata Kodunun Sebebi Çözümü

P0100 Hata-Arıza Kodu

P0100 OBD Arıza Kodu, Hava Kütle Ölçer (Debimetre-MAF Sensörü) Elektrik Devresi arızası anlamına gelir (P0100 Mass Airflow (MAF) Circuit Problem).
Hava kütle ölçer (MAF Sensörü), emme manifoldunun hava giriş hattında, hava filtresinden hemen sonra, hava borusu üzerinde bulunur ve motora emilen havanın kütlesini ölçerek motor kontrol ünitesine (ECU) gönderir. MAF sensörünün gönderdiği sinyale göre ECU, enjeksiyon (yakıt püskürtme) süresini belirleyerek hava-yakıt oranını ayarlar.



P0100 Arıza kodu, MAF sensörü devresinde (tesisatında) kopukluk veya kısa devre meydana geldiğinde oluşur. P0102 (MAF düşük sinyal girişi) arıza kodu, devrede kopukluk olduğunda; P0103 (MAF yüksek sinyal girişi) arıza kodu ise kısa devre olduğunda oluşur.
Hava kütle ölçerin (MAF Sensörü) besleme voltajı 5 volttur ve sensörden ECU’ye giden sinyal ucundan, hava akış miktarıyla doğru orantılı olarak 1 ile 4,7 volt arasında voltaj sinyali alınır. Örneğin 0,2 volttan daha az veya 4,9 volttan daha fazla voltaj sinyali algılandığında, ECU tarafından bu durum bir arıza olarak algılanır ve arıza lambası yanar (katalogdaki sınır voltaj değerleri baz alınır).



Örneğin çalışan bir motorun MAF sensörü soketi çıkarıldığında motor stop ediyor, tekrar marşa basıldığında motor çalışıyor, motor arıza lambası yanıyor ve gaza basılmasına rağmen motor devri 3000 dev/dk olarak sınırlandırılıyor, motor arıza modunda çalışmaya devam ediyor (bu durum farklı model ve ECU yazılımlarına göre değişiklik gösterebilir.

P0100 Arızasının Sebepleri

*En yaygın arıza sebebi kablo-soket problemidir. Kopmuş veya zarar görmüş kablo soketler.
*MAF (hava kütle ölçer) sensörünün kendisi arızalanmıştır, değiştirilmesi gerekir.
*ECU arızalıdır.

P0100 Arızasının Belirtileri

*Motor arıza lambası yanar
*Rölanti dalgalanır ve performans düşer

P0100 Arızasının Çözümü

İlk önce tüm diyagnostik tekniği adımları uygulanmalıdır.  Sensörün kablo ve soketleri kontrol edilmelidir. Son olarak sensörün kendisi elektriksel olarak kontrol edilebilir; bu kontroller bir ohmmetreylepin uçlarının (devrelerin) direnç kontrolleri ve/veya sensörün sinyal çıkış voltajının multimetre (voltmetre) ile ölçülmesi şeklinde olabilir. MAF sensörünün arızalı olduğu kesinleşirse, sensörün değiştirilmesi sorunu çözecektir. (Bkz: MAF Sensörü Arıza Tespiti ve Kontrolleri)
Ana konu:(Bkz: MAF Sensörü Nedir?)  Benzer arıza kodları: P0101 
Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 - 5

Yorumlar