Frene Basınca Araçta Oluşan Titreşim Ses ve Sağa Sola Çekme Arızası

Frene Bastığımda Araç Bir Tarafa Çekiyorsa Ne Yapmalıyız? Frene Basınca Araba Neden Çekme Yapar?
Frene basıldığında araç bir tarafa çekerse nedeni; arabanın fren ayarı bozulmuş olabilir, lastiklerin basınçları azalmış olabilir, basınçları eşit olmayabilir, fren balatalarından biri yağlanmış olabilir, aracın kaster ayarı bozuk olabilir. Böyle bir durumda frenleme yaparken direksiyon hakimiyetine dikkat edin ve en kısa sürede önce lastikleri kontrol edin, lastikler normalse, fren sistemine bakım yaptırın. 

Frene Basınca Titreme Olmasının Sebebi Nedir?
Frene basıldığında aracın-direksiyonun titreme yapmasının sebebi, fren disk yüzeylerinin zamanla aşınarak bombeli (dalgalı) bir forma dönüşmesindendir. Fren diskinin eğilme, (dalgalı-konik) yüzey oluşmasının sebebi, balatayla sürtünmesi aşınması, sıcaklık etkisi gibi sebeplerdir. Bu durumda diskin aşınması kontrol edilmeli, eğer diskin aşınma miktarı çok değilse, taşlamacıda disk taşlama yaptırılarak, diskin yüzeyi düzleştirilebilir, eğer disk çok aşınmışsa yani ömrünü tamamlamışsa, yenisiyle değiştirilmelidir. Aynı işlem kampanalı frenlerde de geçerlidir, fren kampanaları da taşlanarak düzeltilmektedir. Disk ya da kampanada çok fazla dalgalı aşınma söz konusuyken, taşlattırmadan ya da değiştirmeden, fren balatalarını değiştirirseniz, bu ses tekrar ortaya çıkacaktır, buna dikkat edilmelidir.
Disk taşlatılıp veya değiştirilip, balatalar da yenilendikten sonra, bir süre çok az ses yapabilir, balata ve disk birbirine alışınca bu ses geçecektir.

 disk taşlama
(Yüzeyi bombe yapmış düzensiz aşınmış fren diski, taşlanmalı)

Frene Basınca Ses Geliyor Sebebi Nedir?
Fren pedalına basınca ince tiz bir ötme sesi geliyorsa, bu ses metalik yüksek bir ses ise, balatalarınız bitmiş demektir. Bazı araçlarda (Örneğin Toyota corolla), fren balatalarında aşınma sensörü yerine, balatadan daha kısa bir metal tırnak bulunur, balata aşınması limit değeri geçtiğinde, bu tırnak diske sürter ve ses yapar, sürücü balatanın bittiğini anlamış olur ve en kısa sürede balataları değiştirmek gerekir. Bu şekilde uzun süre kullanmak, metal metale sürttüğü için diski çizecektir, daha fazla maliyete sebep olabilir. Çoğu durumdaysa, balatalar daha yeni veya bitmemiş olmasına rağmen frene basınca ses gelir, bunun sebebi balata yüzeyinin sertleşmesi, tozlanması kirlenmesi gibi sebeplerdir. Böyle bir durumda genelde balataları balata spreyi ve basınçlı havayla temizlemek, sesin kesilmesini sağlıyor.
Freniniz tutuyorsa ve ses aşırı değilse, kullanmaya devam edebilirsiniz,  veya bir serviste temizletin. Malzemelerini varsa kendiniz bile temizleyebilirsiniz.
(Bozuk fren diski şekilleri)

Fren Balatası Ne Zaman Değiştirilir?
Yeni nesil araçlarda balata aşınma sensörü vardır, balata bittiğinde, sürücü gösterge panelinde kırmızı fren lambası yanar, bu durumda balata değiştirilir. Daha eski araçlarda balatada bulunan aşınma tırnağı balataya sürtüp ses yaptığında değiştirilir. Balata yaklaşık 2-4 mm kaldığında, değiştirilmesi gerekir.
(Resimde yeni ve aşınmış balata, aşınma limiti gösterilmiştir.)

Yorumlar