Aracın Yolda Gezme Yapması - Çekme ve Direksiyon Titremesi

Araç Yolda Geziyor - Gezme Yapıyor - Araç Sağa Sola Çekiyor Sebebi Nedir ?
Araba yolda giderken sağa veya sola çekiyorsa, en yaygın sebep lastiklerden birinin havası azalmıştır, önce lastik basınçlarını kontrol edin. Aracın çekme yapmasına en yaygın sebeplerden biri de rot ayarı bozuktur. Rot ayarının bozuk olduğunu aracın sağa sola çekmesinden anlarız. Rot ayarıyla birlikte, direksiyon mafsalı, rot kolları ve rot başı boşlukları da kontrol edilmelidir. Araçların ön tekerleklerinin bağlantı ve geometrik yapısı sayesinde, araçlar her zaman düz gitme eğilimindedirler ve dönüş sonrası direksiyon simidi bırakıldığında,  kendiliğinden direksiyonu toplayacaktır. Bazı arıza ve ayarsızlıklar sebebiyle araç yolda giderken gezme yapabilir.



Araç neden gezme yapar?
* Lastik basınçları eşit değildir, lastiklerden biri inmiştir.
* Direksiyon simidi boşluğunun çok fazla olması.
* Direksiyon rot başlarının aşınmış – boşluk yapmış olması.
* Tekerlek yatağındaki rulmanlarından biri bozulmuştur, rulmanın zorlanarak dönmesi aracın gidişine bir direnç oluşturur ve hangi tekerin rulmanı bozuk-sıkışıksa araç o tarafa çekme yapar.
* Kamber – kaster açılarının yanlış veya birbirine eşit olmaması (sağ ve sol tekerlerin)
* Yeni takılan rot başlarının ayarsız veya aşırı sıkı olması (direksiyon simidinin kolayca serbest kalıp düz pozisyona gelememesine sebep olur). 


* Direksiyon uzun rot kolu, kısa rot kolu vb. bağlantı millerinde boşluk – eğiklik – gevşeklik olması.
* Burulma çubuğundaki (viraj denge çubuğu) her hangi bir kasılma, bozukluk, her iki tekere de eşit baskı yapmama durumu da aracın gezinmesine yol açabilir.

Direksiyonu Bırakınca Araba Sağa Sola Çekiyor Sebebi Nedir?
Aracın direksiyonu bırakılınca çekme yapmasının sebepleri; Lastik hava basınçları eşit değildir, lastiklerin biri eski biri yeni olabilir, kaster ayarı bozuktur, kamber ayarı bozuktur. Önden çekişli araçlarda çok sert gaz verince direksiyonun hafif dönmesi çekmesi normaldir. Bunun dışında sayılan sebepler araştırılmalı ve tamir edilmelidir.

Direksiyon Boşluğu Nedenleri Nelerdir? Direksiyon Neden Boşluk Yapar ?
Direksiyon boşluğu nedir sorusunun cevabını verelim önce, direksiyon boşluğu; direksiyonun çevrilmesiyle, tekerleklerin tepki verip dönmesi arasındaki açısal mesafedir. Yani direksiyonun çok küçük milimetrik hareketleri, tekerleklere iletilmez, bu çok az boşluk normaldir. Fakat direksiyon boşluğu çok fazla olduğunda, aracın yönlendirilmesi zorlaşır, araba yolda gezme yapar, sürüş güvenliği azalır. 


Direksiyon boşluğu nedenleri: rot kolu – rot başı bozulmuş-aşınmıştır, tekerlek yatakları gevşemiştir, direksiyon mafsalı bozulmuştur, burçlar aşınmıştır, direksiyon kutusu dişlileri aşınmış ya da bozulmuştur, direksiyon simidi somunu gevşemiştir. Özetle direksiyon sistemindeki tüm mekanik bağlantı elemanlarındaki aşınma veya gevşeme, direksiyon boşluğuna sebep olur.

Ön Teker Titreme Yapıyor Sebebi Nedir?
Ön tekerde titremenin en yaygın sebepleri; lastiklerin balans yapmasıdır, eski aşınmış lastikler, aşınmamış olsa bile uzun süre kullanılan lastikler balans yapar, yani lastiğin balansı bozulur ve tekerde titreme meydana gelir. 
Bu titreme yüksek hızlarda veya belirli hız aralıklarında ortaya çıkıp kaybolabilir, bunun en muhtemel sebebi lastiklerin balans yapmasıdır. Bazen kalitesiz çin malı yeni olduğunu düşündüğünüz lastikler bile buna sebep olabilir, kalite yeni lastiklerin takılmasıyla sorun çözülecektir. Diğer ön tekerlek titreme sebepleriyse, rot ayarının bozuk olması, rot kolunun rot başının boşluk yapması, aşınmasıdır. Kontrol edip değiştiriniz.



Araç Titreme Yapıyor (Araç Titremesi Neden Olur?)
Ön teker titremesine çok benzerdir, kalitesiz lastikler, aşınmış eskimiş lastikler, balans yapmış lastikler, aracın yolda giderken titreme yapar. Yine bu titreme belirli hızlardan sonra örneğin 90’ı geçince, 100’ü geçince veya 90’la 100 arası giderken gibi hız aralıklarında ortaya çıkabilir, belirli bir  hızı geçince titreme kendiliğinden geçebilir. Lastik balanslarını kontrol ettiriniz, gerekirse yeni kaliteli lastik alıp değiştiriniz.
(Bkz: Direksiyon Sistemi)

Yorumlar