Oto Klima Temizleme Nasıl Yapılır ?

Araç klimalarında havayı soğutan Evaporator, karanlık, soğuk, ıslak-nemli bir ortam oluşturur. Bu durum bakteri, küf, küf mantarı gibi organizmaların oluşması ve çoğalması için çok uygun bir ortam oluşturuyor.  Bu zararlı organizma ve mikropların oluşması ve çoğalmasını önlemek amacıyla, klima sisteminde polen filtresi gibi hava temizleme elemanları kullanılıyor. Bazı durumlarda bu filtreler yetersiz kalır ve klima soğutucu petek (Evaporatör) bu organizmalarla kirlenir. Klima açıldığında, aracın içinde pis bir koku duyulur. Bu kokuya iki şey sebep olabilir, çok kirli polen filtresi veya kirli ve bakteri-küf oluşmuş Evaporatör. Havadaki polen ve toz, Evaporatördeki ıslak nemli ortam, havalandırma sistemini kirletmektedir. Klima temizliği işlemi, temizleyici spreylerle yapılır.

Piyasada genelde 2 tür araç klima temizleme spreyi bulunuyor, bunlarda biri Evaporatör peteğini temizlemek için olanıdır, bu spreyi sıkınca köpürür. Diğeri ise aracın içinden hava emiş kanalından püskürtülen  spreyidir, bu deodorant gibidir.

Oto Klima Evaporatör Temizliği Nasıl Yapılır?
Tam olarak adım adım nasıl uygulanması gerektiği, temizleyici spreyin üzerinde yazmaktadır, bu adımlara uyulması önerilir.

Yöntem 1
Evaporatör spreyine, kutusundan çıkan hortum aparatı takıldıktan sonra;
Öncelikle havalandırma sistemindeki polen filtresi sökülür.  Motor rölantide çalıştırılır, klima açılır,  sıcaklık ayarı en düşük seviyeye getirilir, havalandırma fan hızı en hızlı seviyeye getirilir. Spreyin hortum ucu, polen filtresinin söküldüğü hava kanalından içeriye sokulur ve sprey sıkılır (30 saniye veya şişenin  yarısı kadar, genelde 2 kullanımlık olur spreyler). Sprey sıkıldığında köpürecektir. Sprey sıkıldıktan sonra 15 dakika klima açık şekilden beklenir, köpük yok olacaktır. 
  
Daha sonra polen filtresi (kirliyse yeni polen filtresi) yerine takılır ve kapağı kapatılıp vidalanır. 

Yöntem 2
Araç ve klima çalışmıyorken, yine polen filtresi söküldükten sonra, polen filtresi kutusunden içeriye uzatılır ve sıkılır, polen filtresi kutusuna da sıkılır. Polen filtresi yerine takılmadan, araç içinden temizleme yöntemine geçilir, havalandırma ızgaralarından (difüzörlerden) spreyin hortum ucu sokulur, her bir difüzör için ayrı ayrı spreyleme işlemi yapılır. Sprey köpürebilir, sorun değil. 15 dakika kurup etkimesi beklenir. Daha sonra polen filtresi doğru pozisyonda yerine takılır ve bir süre klima çalıştırılır.

Yöntem 3

Evaportörün su tahliye hortumu vardır, motorun altından aşağı sarkan, buradan havanın yoğuşan suyu tahliye edilir. Bu hortumun içine spreyin hortumu sokularak spreylenir. Yarım saat kuruması beklenir.Klima Sistemi Nasıl Çalışır?

Yorumlar