Yakıt Sıcaklık Sensörü Nedir? Arızası Görevi Çalışma Prensibi

Yakıt sıcaklık sensörünün görevi nedir ? (Ne işe yarar)
Yakıt sıcaklık sensörü, yakıt sıcaklığını anlık olarak algılayarak motor kontrol ünitesine (ECU) bildirir. Motor kontrol ünitesi, bu bilgiyle birlikte bir çok sensörden gelen verileri de esas alarak, enjektörlerin püskürtme sürelerini değiştirir.

Yakıt sıcaklık sensörü nasıl çalışır ? (Yakıt sıcaklık sensörü çalışma prensibi nedir?)
Yapı olarak "soğutma suyu sıcaklık sensörüyle" aynıdır. NTC (negatif sıcaklık katsayılı) tipi direnç kullanılır. Sıcaklık değişimiyle, sensör direnci değişir, direnç değişimi voltaj değişimine çevrilip bir sinyal olarak ECU tarafından yorumlanır.
Yakıt sıcaklığı yüksek olduğunda, yapısı daha az yoğun olur ve daha kolay tutuşur. Yakıt sıcaklığı düşük olduğunda, yakıtın yoğunluğu yüksek olur ve tutuşması daha yavaş gerçekleşir.
Motor kontrol ünitesi (ECU), yakıt sıcak olduğunda, enjektörlerin daha fazla yakıt püskürtmesini sağlar. Yakıt sıcaklığı düşük olduğundaysa, daha az  yakıt püskürtülür. Yakıt sıcaklık sensörü, püskürtülecek yakıt miktarının belirlenmesinde önemli bir rol oynar.



Hava-yakıt karışımının ideal olarak belirlenmesinde, yakıt sıcaklık sensörünün gönderdiği sıcaklık bilgisi kullanılır. Sonuç olarak, yakıt sıcaklık sensörü, enjektörlerin yakıt enjeksiyon miktarına, motor performansına, egzoz emisyonları direkt olarak etki eder.

Dizel motorlardaki yakıt sıcaklık sensörü de, yüksek basınç pompasına giren yakıt sıcaklığını ölçerek motor kontrol ünitesine gönderir.
- Yakıt sıcaklığına göre yakıt enjeksiyon miktarı ayarlanır
- Rail borusundaki (yüksek basınç borusu) yakıt basıncı ayarlanır
- Yüksek basınç pompasına giren yakıtın sıcaklığı aşırı yüksek olması durumunda, motor gücünü sınırlayarak, yakıt sıcaklığını düşürür ve yüksek basınç pompasını aşırı sıcak çalışmadan korur. Bazı dizel motorlarda, aşırı yakıt sıcaklığı algılandığında, yüksek basınç pompasının kapasitesi düşürülür (3 elemanlı pompanın 1 elemanı boşta çalıştırılır) ve yakıt basıncı ve sıcaklığı azaltılır.

Yakıt sıcaklık sensörü arızası nedir ? Arıza belirtileri nelerdir?
Yakıt sıcaklık sensörü arıza yaptığında, gösterge panelinde arıza lambası yanacaktır. Yakıt sıcaklık sensörü arızalandığında, motor durmaz, çalışmaya devam eder. Motor kontrol ünitesi, yakıt sıcaklık sensöründen bir sıcaklık bilgisi alamadığı için, hafızasında önceden kayıtlı bir sıcaklık değerini baz alarak motorun enjeksiyon sistemini çalıştırır. Yakıt sıcaklık sensörünün arızalanması, yakıt sarfiyatını arttıracaktır, sensörün yenisiyle değiştirilmemesinin maliyeti, değiştirilme maliyetini geçebilir. Bu sebeple yakıt sıcaklık sensörü arızasıyla karşılaşıldığında, en kısa sürede değiştirilmesi önerilir.
Yakıt sıcaklık sensörü nerededir ?
Dizel (Common rail) yüksek basınç yakıt pompasının yakıt girişi (yakıt beslemesi) hattında bulunur. Ayrıca yüksek basınç pompası üzerinde de yakıt sıcaklık sensörü vardır.

  

Yorumlar