SÜSPANSİYON SİSTEMİ GÖREVİ PARÇALARI ÇALIŞMASI

Bölüm 1 - 2

Süspansiyon Sistemi Nedir Nasıl Çalışır? Süspansiyon Sistemi Parçaları

Araç gövdesi ile tekerlekler arasına yerleştirilen süspansiyon sistemi, yolun yapısından kaynaklanan titreşimleri sönümlemek üzere tasarlanmıştır.
Süspansiyon sistemi sürüş konforu ve güvenliği açısından ihtiyaç duyulan bir sistemdir. Direksiyon sistemi, ön düzen geometrisi ve tekerleklerle bir bütünlük içerisinde çalışır.
Süspansiyon sistemi iki temel görevi yerine getirir; sürüş güvenliği ve sürüş konforu. Süspansiyon sistemi, yoldan gelen darbe ve titreşimler yay tarafından emilirken, yay salınımını da amortisörler absorbe etmektedir. Böylece araçtaki yolcuların konforu sağlanmış olur. Ayrıca süspansiyon sistemi (amortisör ve yaylar), her türlü yol ve sürüş şartlarında, tekerleklerin yola maksimum temasını sağlayarak ve araca etki eden dinamik kuvvetleri karşılayarak, aracın yol tutuşunu iyileştirmektedir. 

Süspansiyon sisteminden beklenen konfor ve sürüş güvenliği, sistem açısından bir birine zıt beklentilerdir. Bir aracın yol tutuşunun daha iyi olması için veya ağır yük taşıyabilmesi için, sert süspansiyon sistemi gerekir; bu durumda konfor azalacaktır. Bir aracın konforlu olması için, yumuşak süspansiyon sistemi gerekir, bu durumda aracın yol tutuşu kötü olacak ve savrulma eğilimi fazla olacaktır, ayrıca ağır yükler taşıyamayacaktır. 



Günümüzde kullanılan binek otomobillerde kullanılan süspansiyon sistemleri, bu iki beklentinin ideal bir karışımını sunmaktadır, hem konfor hem performans beklentilerini orta düzeyde karşılamaktadır. Araç sahiplerinin "aracım spor performanslı olsun iyi yol tutuşuna sahip olsun, hem de konforlu olsun" beklentileri, üst sınıf araçlarda "adaptif süspansiyon sistemi" ile karşılanmıştır. Adaptif süspansiyon sistemi ile, hem otomatik olarak hem de manuel (buton) olarak, aracın süspansiyon sistemi, sürüş moduna göre ayarlanabilmektedir. Bu sistem havalı süspansiyon sistemi (körüklü) olarak da biliniyor. Örneğin agresif sürüşte, aracın yüksekliği azaltılıp, süspansiyon sistemi sertleşmekte, böylece aracın yol tutuşu ve viraj performansı artmaktadır; konfor modunda ise süspansiyon sistemi yumuşatılıp, araç yüksekliği arttırılmaktadır. 
     

Süspansiyon Sistemi Elemanları Nelerdir?

(1) Yaylar
Yol yüzeyinden meydana gelen şokları üzerine alır.
(2) Amortisörler
Yayların salınımlarını sönümleyerek sürüş konforunu sağlamak amacıyla kullanılır.
(3) Denge çubuğu
Aracın yanal salınımını önler.
(4) Bağlantı sistemi
Süspansiyon sisteminin tüm parçalarını, birbirine düzenli bir şekilde bağlayarak, tekerleklerin boylamasına ve yanlamasına hareketlerini kontrol altında tutar.

Süspansiyon Sisteminin Görevleri Nelerdir ?

*  Şasiyi, kaportayı, taşınan yükü korumak, sürüş konforunu sağlamak, lastiklerin yol tutuşunu iyileştirerek ve savrulmayı önleyerek sürüş güvenliğini sağlamak amacıyla yol yüzeyinden gelen darbe-titreşim ve salınımları sönümler. 
* Sürüş ve frenlemede lastiklerle yol arasındaki sürtünmeden kaynaklanan kuvvetleri aracın gövdesine iletir. 
*Aracı taşıyan tekerleklerle gövde arasındaki açısal-geometrik ilişkiyi sağlar.
*  Her yol şartında ve virajlarda tekerleklerin (lastiklerin) yol tutuşunu kaybetmemesini sağlar.
Bölüm 1 - 2

Yorumlar